Kilka dni temu na targu kupilam gruszki. Wygladaly na soczyste i pyszne. Niestety okazalo sie ze byly twarde i cierpkie. Zdecydowalam sie ze zrobie jakis deser zeby je zutylizowac. I tak poszlam w strone klasyki - gruszek z czekolada.
Skladniki:
- 4 gruszki
- 1 laska wanilii
- 2 lyzki brazowego cukru
- woda
- 100 g czekolady z karmelem (mala tabliczka)
- 100 g gorzkiej czekolady
- 200 ml smietany
- szczypta soli
Przygotowanie:
Gruszki obrac, usunac gniazda nasienne, ulozyc w rondlu na dnie.
Laske wanilli przekroic na wzdluz, wyskrobac nasiona. Pozostalosc laski i nasiona przelozyc do rondla, posypac cukrem, zalac woda - tak zeby przykrylo.
Wlaczyc na malym ogniu zeby powoli sie gotowalo.
W miedzyczasie zrobic sos:
czekolady drobno posiekac i rozpuscic w kapieli wodnej. dodac szczypte soli i smietane, wymieszac i odstawic do lekkiego przestudzenia.
Gdy gruszki beda miekkie, wyciagnac je z syropu.
Podawac polane sosem z lodami.
Smacznego
Przepis bierze udzial w:
3 komentarze:
O mniam,muszą smakować wspaniale!:)
Majanko ano smakowaly :)
Nawet Ali :) bo po kazdej porcji brykala jak opetana w moim brzuchu :)
Na zimę zawsze sobie robię parę słoików gruszek w zalewie octowej oraz na słodko. Z czekoladą jeszcze nie próbowałem ale z bitą śmietaną są również super :)
Prześlij komentarz