25 marca, 2012

Waniliowe gruszki z sosem czekoladowym

Kilka dni temu na targu kupilam gruszki. Wygladaly na soczyste i pyszne. Niestety okazalo sie ze byly twarde i cierpkie. Zdecydowalam sie ze zrobie jakis deser zeby je zutylizowac. I tak poszlam w strone klasyki - gruszek z czekolada.



Skladniki:
  • 4 gruszki
  • 1 laska wanilii
  • 2 lyzki brazowego cukru
  • woda
  • 100 g czekolady z karmelem (mala tabliczka)
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 200 ml smietany
  • szczypta soli
Przygotowanie:

Gruszki obrac, usunac gniazda nasienne, ulozyc w rondlu na dnie. 
Laske wanilli przekroic na wzdluz, wyskrobac nasiona. Pozostalosc laski i nasiona przelozyc do rondla, posypac cukrem, zalac woda - tak zeby przykrylo. 
Wlaczyc na malym ogniu zeby powoli sie gotowalo. 

W miedzyczasie zrobic sos:
czekolady drobno posiekac i rozpuscic w kapieli wodnej. dodac szczypte soli i smietane, wymieszac i odstawic do lekkiego przestudzenia. 

Gdy gruszki beda miekkie, wyciagnac je z syropu. 
Podawac polane sosem z lodami. 

Smacznego


Przepis bierze udzial w:



3 komentarze:

Majana pisze...

O mniam,muszą smakować wspaniale!:)

Agatha pisze...

Majanko ano smakowaly :)
Nawet Ali :) bo po kazdej porcji brykala jak opetana w moim brzuchu :)

Anonimowy pisze...

Na zimę zawsze sobie robię parę słoików gruszek w zalewie octowej oraz na słodko. Z czekoladą jeszcze nie próbowałem ale z bitą śmietaną są również super :)