Oboje jesteśmy fanami Nigelli.
Namiętnie oglądamy program kulinarny związany z jej najnowszą książką. Krzysiek ślini się i co chwilę mówi - jeszcze to zrobimy. Bardzo mnie cieszy jego entuzjazm i chęci do wspólnego gotowania.
W jednym z programów Nigella przygotowała kurczaka z chorizo i młodymi ziemniakami. Nie mogliśmy się powstrzymać i kilka dni później przygotowaliśmy naszą wersję potrawy. Z racji tego ze nie było u nas chorizo w normalnej cenie użyliśmy peperoni, które zalegało w lodówce. Gotowaliśmy wspólnie i mieliśmy masę radości.
Udka kuraka z peperoni i ziemniakami
Składniki
- 6 udek z kuraka,
- 30 dag peperoni
- 4 ziemniaki
- 1 duża cebula
- 3 łyżki oleju
- 1 lyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Przyprawy + 2 łyżki oleju wymieszałam razem i odstawiłam.
Udka naciełam. Pozostałą łyżkę oleju wlałam do formy. Krzysiek obtoczył udka w oleju i rozłożył je równo po formie. Pocieliśmy peperoni w około 3 cm grubości kawałki a ziemniaki w ósemki. Krzysiek je rozłożył na formie, wypełniając wszystkie wolne miejsca. Następnie pokroił cebulę i posypał nią zawartość formy. Potem ja posmarowałam wszystko przyprawami. Kurczak piekł się około 1,5 h w 130 st C.
Wyszedl rewelacyjny.
A wspólne gotowanie sprawiło nam niesamowicie dużo radochy.
1 komentarz:
Świetnie wygląda ten kurczaczek, trzeba kiedyś spróbować:)
Fajnie,ze macie taką zabawe ze wspólnego pichcenia :)
Pozdrawiam:)
Prześlij komentarz