Oboje jesteśmy fanami Nigelli. 
Namiętnie oglądamy program kulinarny związany z jej najnowszą książką. Krzysiek ślini się i co chwilę mówi - jeszcze to zrobimy. Bardzo mnie cieszy jego entuzjazm i chęci do wspólnego gotowania.
W jednym z programów Nigella przygotowała kurczaka z chorizo i młodymi ziemniakami. Nie mogliśmy się powstrzymać i kilka dni później przygotowaliśmy naszą wersję potrawy. Z racji tego ze nie było u nas chorizo w normalnej cenie użyliśmy peperoni, które zalegało w lodówce. Gotowaliśmy wspólnie i mieliśmy masę radości.
Udka kuraka z peperoni i ziemniakami
Składniki
- 6 udek z kuraka,
 - 30 dag peperoni
 - 4 ziemniaki
 - 1 duża cebula
 - 3 łyżki oleju
 - 1 lyżeczka papryki słodkiej
 - 1 łyżeczka papryki wędzonej
 - 1/2 łyżeczki papryki ostrej
 - sól
 - pieprz
 
Przygotowanie:
Przyprawy + 2 łyżki oleju wymieszałam razem i odstawiłam.
Udka naciełam. Pozostałą łyżkę oleju wlałam do formy. Krzysiek obtoczył udka w oleju i rozłożył je równo po formie. Pocieliśmy peperoni w około 3 cm grubości kawałki a ziemniaki w ósemki. Krzysiek je rozłożył na formie, wypełniając wszystkie wolne miejsca. Następnie pokroił cebulę i posypał nią zawartość formy. Potem ja posmarowałam wszystko przyprawami. Kurczak piekł się około 1,5 h w 130 st C. 
Wyszedl rewelacyjny.
A wspólne gotowanie sprawiło nam niesamowicie dużo radochy.

1 komentarz:
Świetnie wygląda ten kurczaczek, trzeba kiedyś spróbować:)
Fajnie,ze macie taką zabawe ze wspólnego pichcenia :)
Pozdrawiam:)
Prześlij komentarz