21 listopada, 2010

Kurczak z boczkiem i pieczarkami w bialym winie

Napisałam fajny wstęp, niestety mój laptop się zwiesił i wcięło to co napisałam. 
W związku z tym nie będzie wstępu tym razem...


Składniki:
  • 2 duże piersi z kurczaka
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 250 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 150 ml śmetany
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka mieszanki ziół
  • sól
  • pieprz
  • 150 g boczku
  • olej
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku





Przygotowanie:
Boczek pokroiłam w cienkie paski i podsmażyłam. Przełożyłam do naczynia żarodopornego. Każdą z piersi pokroiłam na 3 części. Natarłam solą i pieprzem. Podsmażyłam i przełożyłam do naczynia żarodopornego. 
Pieczarki oczyściłam i pokroiłam na połówki, cebulę pokroiłam w płatki. Warzywa dołożyłam do mięsa, posypałam ziołami i zalałam winem. Piekłam w nagrzanym piecu około 40 min. 
Następnie zlałam sos do rondla. Mąkę i śmietanę połączyłam z sosem. Kurczaka posypałam koperkiem i pietruszką. Zalałam sosem i wstawiłam do pieca na następne 5 min.

Podawałam z ziemniakami, choć myślę, że jeszcze lepsze będzie z bagietką.

Smacznego

3 komentarze:

Majana pisze...

Mmm, ciekawy pomysł na kurczaczka muszę powiedzieć:))
Pozdrowienia poniedziałkowe.

Panna Malwinna pisze...

świetny pomysł na wykorzystanie kurczaka. bardzo lubię takie dania;)

kolina pisze...

mozna wiedziec w jakiej temp. pieca tzreba piec? ja osobiscie moglabym przesadzic wiec wole nie ryzykowac ;)