16 listopada, 2010

Kurczak wg Nigelli

Oboje jesteśmy fanami Nigelli. 
Namiętnie oglądamy program kulinarny związany z jej najnowszą książką. Krzysiek ślini się i co chwilę mówi - jeszcze to zrobimy. Bardzo mnie cieszy jego entuzjazm i chęci do wspólnego gotowania.

W jednym z programów Nigella przygotowała kurczaka z chorizo i młodymi ziemniakami. Nie mogliśmy się powstrzymać i kilka dni później przygotowaliśmy naszą wersję potrawy. Z racji tego ze nie było u nas chorizo w normalnej cenie użyliśmy peperoni, które zalegało w lodówce. Gotowaliśmy wspólnie i mieliśmy masę radości.

Udka kuraka z peperoni i ziemniakami


Składniki

  • 6 udek z kuraka,
  • 30 dag peperoni 
  • 4 ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki oleju
  • 1 lyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:
Przyprawy + 2 łyżki oleju wymieszałam razem i odstawiłam.
Udka naciełam. Pozostałą łyżkę oleju wlałam do formy. Krzysiek obtoczył udka w oleju i rozłożył je równo po formie. Pocieliśmy peperoni w około 3 cm grubości kawałki a ziemniaki w ósemki. Krzysiek je rozłożył na formie, wypełniając wszystkie wolne miejsca. Następnie pokroił cebulę i posypał nią zawartość formy. Potem ja posmarowałam wszystko przyprawami. Kurczak piekł się około 1,5 h w 130 st C. 

Wyszedl rewelacyjny.

A wspólne gotowanie sprawiło nam niesamowicie dużo radochy. 

1 komentarz:

majana pisze...

Świetnie wygląda ten kurczaczek, trzeba kiedyś spróbować:)
Fajnie,ze macie taką zabawe ze wspólnego pichcenia :)
Pozdrawiam:)