06 listopada, 2010

Ciasto idealne

Gdy zobaczyłam ten przepis na blogu u Ani wiedziałam, ze to ciasto szybko zagości na moim stole. Śmietankowe ciasto Ani posłużyło mi jako podstawa do upieczenia 2 wspaniałych ciast: śmietankowego z mascarpone i bananowego z czekolada.

Aniu serdecznie dziękuje.

W planach miałam upiec ciasto dokładnie wg przepisu. Oczywiście okazało się ze nie mam kwaśnej śmietany, na szczęście miałam serek mascarpone i śmietanę kremówkę. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Cudownie wilgotne, delikatnie śmietankowe, idealne ciasto na podwieczorek z kubkiem gorącej czekolady.


Zdjęcia ciasta bananowego nie mam jeszcze, bo dopiero skończyło się piec.




Ciasto śmietankowe
podaje jak ja robiłam

Składniki:

  • 3 duże jajka
  • 1 szlanka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 opakowanie serka mascarpone
  • 3 łyżki śmietany kremówki
  • 2 szklanki mąki
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Jajka ubijałam z cukrem i cukrem waniliowym na wysokich obrotach przez około 3 min aż zrobiły sie bardzo puszyste. Dodawałam po łyżce serka ciągle ubijając. Wlałam potem śmietanę i zmiksowałam. Na koniec dodałam mąkę wymieszaną z proszkiem. 
Piekłam około 45 min w temp 180 st. C.


W wersji bananowej serek zastąpiłam 4 dojrzałymi przeciśnietymi przez praskę bananami. Groszki czekoladowe dodałam na koniec. Piekłam około godziny w temp 170 st. C.


Smacznego


5 komentarzy:

Kaś pisze...

jeśli idealne, to zapisuję przepis :)

Karmel-itka pisze...

niezwykle szybkie.
i prostota znów wygrywa z wymyślnymi wypiekami ;]

aga pisze...

ale pyszne te Twoje ciasta:)

Majana pisze...

O, to ja poproszę kawałeczek:))

Arvén pisze...

Trafia w te, które robiłam ostatnio - znaczy się, że w najbliższym czasie je wypróbuję ;)