09 marca, 2008

Cytrynowe Madeira cake




Madeira cake wg przepisu Jamesa Martina
Z moimi dodatkami oczywiście

Składniki:
175 g miękkiego masła
150 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
4 jajka
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Kilka kropel aromatu cytrynowego
4 łyżki mleka
Skórka starta z cytryny

Na custard:
4 łyżki custardu w proszku (to odpowiednik polskiego budyniu)
Sok z połówki cytryny
Skórka starta z cytryny
500 ml mleka
1 łyżka masła
3 łyżki cukru

Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik na temperaturę 190 st.
Masło i cukier utrzeć razem na puszystą masę. Jajka rozmieszać lekko, dodawać po jednym do masła, wciąż ucierając. Dodać cukier waniliowy, mleko, skórę z cytryny i aromat cytrynowy. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do reszty składników. Delikatnie wymieszać. Piec około 40 min. Następnie odstawić do wystudzenia.

W międzyczasie przygotować custard. 400 ml mleka wlać do rondla, dodać masło i cukier, doprowadzić do wrzenia. Proszek na custard rozmieszać z pozostałym mlekiem. Wlać do gotującego się mleka, mieszać, gotować około 2 min. Dodać sok z cytryny i skórę. Odstawić do przestudzenia.

Ciasto przekroić a 2 części. Przełożyć chłodnym custardem. Posypać cukrem pudrem i jeść.

7 komentarzy:

cudawianki pisze...

custard oczywiscie zastapilabym budyniem,tak poza tym ciasto wydaje sie pyszniutki!

Dominika pisze...

uwielbam madeira cake :)
coś mi się zdaje że niedługo je wypróbuję ;)

Anonimowy pisze...

I was wondering if I could make my own cream patissière (custard) and then add the lemon juice et lemon rind.
This cake look delicious!

Anonimowy pisze...

Agatka, obśliniłam się.. nie mogę za często wchodzić do Ciebie, bo takie pyszności na mnie patrzą, że odpadam! A nie mam ani jednego Agatka, który by mi to zrobił.

Agnieszka pisze...

Mmmm, pysznie wygląda to ciasto Agatko!! Coś w sam raz dla mojej rodziny. Muszę koniecznie wypróbować.

odkuchni pisze...

Zdrowych, pogodnych Świąt Wielkanocnych życzę Agatko!

Agatha pisze...

Dziekuje :)