09 marca, 2008
Cytrynowe Madeira cake
Madeira cake wg przepisu Jamesa Martina
Z moimi dodatkami oczywiście
Składniki:
175 g miękkiego masła
150 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
4 jajka
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Kilka kropel aromatu cytrynowego
4 łyżki mleka
Skórka starta z cytryny
Na custard:
4 łyżki custardu w proszku (to odpowiednik polskiego budyniu)
Sok z połówki cytryny
Skórka starta z cytryny
500 ml mleka
1 łyżka masła
3 łyżki cukru
Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik na temperaturę 190 st.
Masło i cukier utrzeć razem na puszystą masę. Jajka rozmieszać lekko, dodawać po jednym do masła, wciąż ucierając. Dodać cukier waniliowy, mleko, skórę z cytryny i aromat cytrynowy. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do reszty składników. Delikatnie wymieszać. Piec około 40 min. Następnie odstawić do wystudzenia.
W międzyczasie przygotować custard. 400 ml mleka wlać do rondla, dodać masło i cukier, doprowadzić do wrzenia. Proszek na custard rozmieszać z pozostałym mlekiem. Wlać do gotującego się mleka, mieszać, gotować około 2 min. Dodać sok z cytryny i skórę. Odstawić do przestudzenia.
Ciasto przekroić a 2 części. Przełożyć chłodnym custardem. Posypać cukrem pudrem i jeść.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
7 komentarzy:
custard oczywiscie zastapilabym budyniem,tak poza tym ciasto wydaje sie pyszniutki!
uwielbam madeira cake :)
coś mi się zdaje że niedługo je wypróbuję ;)
I was wondering if I could make my own cream patissière (custard) and then add the lemon juice et lemon rind.
This cake look delicious!
Agatka, obśliniłam się.. nie mogę za często wchodzić do Ciebie, bo takie pyszności na mnie patrzą, że odpadam! A nie mam ani jednego Agatka, który by mi to zrobił.
Mmmm, pysznie wygląda to ciasto Agatko!! Coś w sam raz dla mojej rodziny. Muszę koniecznie wypróbować.
Zdrowych, pogodnych Świąt Wielkanocnych życzę Agatko!
Dziekuje :)
Prześlij komentarz