24 kwietnia, 2009

Wielkanocnie


Tegoroczne Święta Wielkanocne były spokojne i bez szaleństw, także kulinarnych. Postawiłam na sprawdzone potrawy i był to strzał w dziesiątkę. Nie mieliśmy podczas tych Świąt gości w związku z tym przygotowałam tylko sałatkę jarzynową, peklowaną szynkę, pastę chrzanowo- jajeczną oraz żurek z jajkiem i kiełbasą. Z ciast przygotowałam dwie rolady: czekoladową i malinową, sernik wiedeński oraz babkę piaskową.
Mało brakowało i nie zdążyłabym zamieścić przepisów zanim się skończy Zabawa Świąteczna przygotowaną przez Olgę Smile. Na szczęście zdążyłam w ostatniej chwili.

Kuchnia Wielkanocna 22.III. - 25.IV.2009


Pasta chrzanowo – jajeczna gości na naszym stole, a raczej w naszych kanapkach 2-3 razy w roku. Powstała na podstawie przepisu rodzinnego na chrzan tarty z jajkami. Na emigracji zostałam zmuszona do zaadaptowania przepisu do składników dostępnych tu. W ten sposób powstała ta pasta.


Składniki:

  • 1 mały słoik tartego chrzanu
  • ½ łyżeczki cukru
  • 7 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • Sól, pieprz


Przygotowanie:
Żółtka z 3 jajek utrzeć z musztardą i śmietaną. Odstawić na chwilę. Pozostałe jajka zetrzeć na drobnej tarce, wymieszać z chrzanem, dodać sól i przyprawy. Dodać do masy śmietanowo-musztardowej. Odstawić na min 4 h do tzw. przegryzienia się.
Pastę można przechowywać do 7 dni w lodówce. Świetnie smakuje z dodatkiem pieczonych mięs i pasztetów oraz ogórków kiszonych.


Żurek
jest jedną z naszych świątecznych obowiązkowych zup. W wersji postnej gości podczas kolacji Wigilijnej zaś w wersji mięsnej podczas śniadania Wielkanocnego.



Składniki:

  • 1 litr zakwasu na żur
  • 1 laska kiełbasy wiejskiej
  • Ok. 30 dag wędzonego boczku w kawałku
  • 1 łyżka tartego chrzanu
  • 1 marchewka
  • Kawałek selera
  • 1 pietruszka
  • 3 ząbki czosnku
  • Liść laurowy
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 1 łyżka majeranku
  • Sól, pieprz
  • Po 1 jajku na każdą porcję
  • śmietana




Kiełbasę pokroić na kawałki około 3-5 cm, marchew, seler i pietruszkę obrać i pokroić drobno. Do rondla włożyć warzywa, czosnek, boczek i kiełbasę. Zalać około 2 litrami wody i gotować na małym ogniu około godziny. Wyłowić boczek, kiełbasę i czosnek. Zmiksować warzywa, dodać liść laurowy, zioła i przyprawy. Gdy ponownie się zagotuje dodać zakwas na żurek i chrzan. Doprowadzić do wrzenia. Boczek pokroić w kawałki, podsmażyć.
Do talerzy nakładać jajko pokrojone w kawałki, kawałek kiełbasy, trochę boczku, łyżkę śmietany, nalać zupy do przygotowanych talerzy. Podawać z chlebem, najlepiej pszenno – żytnim.

1 komentarz:

blogg pisze...

a co z biala kielbaska? dla mnie barszcz to biala kielbaska, wlasnie mam wlodowce, producent chyba kania..biala kielbasa obowiazkowo:)