Wedges to Krzyska ulubiona wersja pieczonych ziemniaków. Są banalnie proste w przygotowaniu i smaczne.
Porcja dla 3
składniki
6 średnich ziemniaków
6 łyżek oliwy
3 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka mieszanki ziół
½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik do temperatury 180 st. Do brytfanny wlać oliwę. Wstawić do pieca. Ziemniaki umyć, pokroić na ćwiartki, a następnie na ósemki.
Przyprawy wymieszać z bułką tartą.
Ziemniaki wrzucić do rozgrzanego oleju, posypać przyprawami.
Zapiekać około 45 min. W połowie pieczenia obrócić.
Są przepyszne. A jak mało roboty przy nich
Oczywiście można zmieniać zestawy przypraw (robiłam już z przyprawą o gyrosa, pieprzm cytrynowy, imbirem itp.).
17 komentarzy:
Ooo, to przepis dla mnie, ziemniakożercy:)
Te ziemniaki na zdjęciu wyglądają na młode. Myślisz, że można tę potrawę robić równiez ze starych?
ja to robie okragly rok
a te ziemniaki tylko wygladaja na mlode ;)
uwielbiamy wedges! najlepiej smakuja domowej roboty!
nigdy ich nie robiłam z bułka tattą
Zrobiłam, pycha! właśnie z bułką tartą i przyprawami; wyszły pyszne, o chrupiącej skórce, miękkie w środku, super!
Muszę takie ziemniaczki zrobić, bo bardzo lubimy pieczone ziemniaki, a takich jeszcze nie robiłam
Zrobiłam te ziemniaczki! Pycha! A jaki pikantne były, takie jak lubię ;)
Dzięki za przepis, pozdrawiam serdecznie.
Moja mama dzisiaj je zrobiła. Pyszne!
fantastyczny przepis, na pocżatku była sceptycznie nastawiona, ale wyszły boskie
są rewelacyjne! raz zrobiłam i rodzina była zachwycona, musiałam odnaleźć ponownie ten przepis :) Pozdrawiam serdecznie.
Trafiłam na Twojego bloga przypadkiem, szukając przpisu na pieczone ziemniaki.
Mąż stwierdził, że to najlepsze ziemniaki, jakie kiedykolwiek jadł :) Był w stanie zjeść je same na obiad ;)
Teraz to już muszę całego bloga przejrzeć!
.... przy braku weny na obiad trafiłam tu:) czytając przepis już mi ślinka leciała i tak tez było, zrobiłam, REWELACJA !!!
genialny przepis (z resztą nie tylko ten ) wedges były wyśmienite a kurczak mocno czosnkowy to poprostu poezja
będę tu częściej zaglądała
pozdrawiam i dziękuje za inspirację :)
Ja dzisiaj skusiłam się na spróbowanie tego przepisu. Ja nie jadam ziemniaków z powodu ich wysokiego IG, ale mój chłopak był zachwycony. Nieźle się mordowałam, żeby nie spróbować, a zapachy kusiły.
Nie wiem czemu,ale mi One totalnie nie wyszły, były rozpadające się i nasiąknięte maksymalnie oliwą, przyprawy pozostały nadal w formie sproszkowanej, a bułka odpadła i przywarła do rogów blaszki. Trzymałam się i czasu pieczenia i temperatury, nie wiem co zrobiłam nie tak;(
Rapsodia
Pyszne te pieczone ziemniaczki. Robiłam je pierwszy raz, zrobię pewnie jeszcze nie jeden. Przepis polecę innym;)
Są bardzo pyszne 😋 polecam wszystkim przepis :)
Prześlij komentarz