01 marca, 2008

lody z orzechami czyli wykwintny deser na szybko



Miałam dziś ochotę na lody, ale ze za oknem szaro i buro to do lodów konieczny ciepły dodatek. Padło na prażone orzechy z pokruszonymi herbatnikami.
Prosto, szybko i elegancko. A jak smakuje przekonajcie się najlepiej sami.


Składniki
Na każdą osobę potrzeba:
2 gałki lodów najlepiej waniliowych lub karmelowych
2 herbatniki
3 czubate łyżki orzechów (ja użyłam mieszankę orzechów włoskich, pecan, laskowych, macadmia, brazylijskich, nerkowców i migdałów)


Przygotowanie:
Rozgrzać patelnię, wsypać na nią orzechy, przykryć i prażyć na małym ogniu ok. 3-4 min, mieszając się od czasu do czasu.
Herbatniki włożyć do woreczka, zgnieść je wałkiem lub tłuczkiem (wyobrażanie sobie, że to głowa bądź inna część ciała kogoś, kto nas denerwuje jest jak najbardziej wskazane).
Patelnię z orzechami ściągnąć z palnika, wsypać herbatniki, wymieszać, odstawić (niech herbatniki przejmą ciepło od orzechów).
Lody nałożyć do pucharka, posypać orzechami, i to tyle. Mówiłam, że prosto, a jak smakuje

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

Bardzo mi sie podoba taki szybki deser.