05 września, 2010

Na koniec lata...

Polskie lato zawsze kojarzylo mi sie z owocami z ogrodu mamy, soczystymi malinami, kwaskowatymi porzeczkami i rozplywajacymi sie w ustach papierowkami... Dzis mielismy specjalnych gosci na obiedzie i postanowilam zrobic cos co przypomni mi tamte czasy.






Malinowo porzeczkowe crumble z orzechami

Skladniki:

na mase owocowa:

  • 150 g porzeczek czerwonych
  • 150 g malin
  • 1 duze jablko
  • 1/2 lyzeczki starej skorki z cytryny
  • 2 lyzki cukru 
  • 1 lyzeczka cukru waniliowego
  • miod

na kruszonke:

  • 4 lyzki maki
  • 2 lyzki brazowego cukru
  • 2 lyzki posiekanych orzechow
  • 50 g masla
  • 2 lyzki platkow owsianych

Przygotowanie:
Wlaczylam piec na 170 st C. Jablko obralam i pokroilam drobno. Pomieszalam owoce ze skora z cytryny i cukrami. Odstawilam na jakies 20 min zeby owoce puscily sok. Skladniki kruszonki wymieszalam razem, tak zeby powstala kruszonka. 
Owoce nalozylam do indywidualnych foremek, tak do wysokosci 3/4 formy. Nalozylam na wierzch troche miodu. Wsadzilam formy do pieca na 10 min. 
Potem wyciagnelam i posypalam po wierzchu kruszonka. Zapiekalam kolejne 15 min az kruszonka zrobila sie zlocista. Wyciagnelam z pieca, odstawialam na 5 min. Podalam z waniliowymi lodami. 
Bylo pyszne :)

2 komentarze:

Usagi pisze...

Uwielbiam crumble, uwielbiam crumble, no po prostu uwielbiam :)

dorota20w pisze...

pięknie sięprezentuje !