Przepis na to ciasto jest z mojej rodzinie odkąd pamiętam. Uwielbialiśmy je ze względu na szybkość przygotowania, smak i możliwe wariacje.
W każdy weekend w sezonie wakacyjnym mama została przymuszana do pieczenia go z rabarbarem, truskawkami lub morelami. Teraz, gdy nadchodzi sezon rabarbarowy Krzysiek zaczyna marudzić o to ciasto. Przy czym próba przemycenia jakiegoś innego ciasta zostaje spacyfikowana, bo jemu smakują najbardziej 2 ciasta z rabarbarem i koniec kropka ;-).
Kilka dni temu udało mi się na targu kupić rabarbar, z czego byłam bardzo zadowolona. Od razu zabrałam się za pieczenie. Kilka minut pracy, trochę pieczenia a radość małża wielka.
Ucierane ciasto z rabarbarem
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 4 jajka
- 250 g masła
- 2 łyżki śmietany kremówki
- 1 i ½ szklanki cukru
- ¾ szklanki mleka
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- Rabarbar
- Sok z ½ cytryny
- 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Włączyłam piec na temp 170 st C. Rabarbar umyłam, obrałam, pokroiłam w kostkę, spryskałam sokiem z cytryny i cukrem pudrem. Odstawiłam. Masło, śmietanę, cukier i jajka utarłam w dużej misce. Dodałam mleko, przesianą mąkę i proszek. Zmiksowałam razem. Przełożyłam do dużej brytfanny i na wierzchu położyłam rabarbar. Piekłam około 45 min.
10 komentarzy:
ach ,jak to ciasto pięknie i smakowicie wygląda
muszę się dokładniej rozejrzeć za rabarbarem
Mmmmm.... doskonałe ciasto rabarbarowe jadłam ostatni raz jako dziecko chyba, babcia robiła, sama jakoś nigdy nie miałam odwagi, jedynie kompociki, deser, a z chęcią bym zjadła kawałeczek, szkoda, że nie można sobie wyciągnąc ręki do ciebie po odrobinkę :)
(Monsai)
uwielbiam ciasto z rabarbarem!
już się nie mogę doczekac,
gdy ten w sadzie będzie większy
i upiekę takie pyszne ciasto:-)
Pysznie wygląda:)
Pyszniutkie :) A skąd masz rabarbar? U mnie jeszcze nie ma.
Pozdrówki.
Majanko byl na targu :) kupilam tuz przed wielkanoca
poza tym widzialam w Tesco :)
Mmmmm, ciasto rabarbarowe - pychotka! :)
Mmmmm ja bardzo lubie ucierane, najlepiej z jablkami :)
wspaniale-takie wlasnie lubie i pamietam od dawna :)
To ciasto jest pyszne, właśnie dziś go piekłam, poza tym bardzo łatwo i szybko się je przyrządza . Już nie moge doczekać się truskawek by z nimi wypróbować ten przepis . Pozdrawiam wszystkich. i możecie być pewnymi że nie trzeba wielkich umiejętności, to ciasto napewno się uda.
Prześlij komentarz