Oto ja:

Moje zdjęcie
Robertstown, co. Kildare, Ireland
Working mum of amazing girl, wife of great husband and typical Capricorn

22 marca, 2008

Wielkanocnie


Święta, święta…
Lubię Wielkanoc, ma dla mnie nieodparty urok pisanek, tulipanów, baby wielkanocnej i żurku.

Od lat piekę zawsze tą sama babkę świąteczna. Przypomina mi ona o zmarłej cioci Marysi. Wiedziała, że uwielbiałam to ciasto i zawsze, gdy do niej przychodziłam miała kawałek dla mnie schowany.

Przepis z gatunku prostych, klasycznych wręcz.


Babka wg cioci Marysi.


Składniki:
5 jajek
¾ cup cukru
2 cup mąki
300 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Cukier waniliowy
3 łyżki mleka
3 łyżeczki kakao.
Cukier puder do posypania

Przygotowanie:
Nagrzać piec do temp. 190 stopni C. Posmarować formę, można posypać bułką tartą. Rozpuścić masło. Ubić pianę z białek, dodawać po 1 żółtku i 2 łyżki cukru, ubijać dalej.
Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy, miksować dalej. Wlać rozpuszczone masło. Wymieszać dokładnie. Mleko pomieszać z kakao, dodać do 1/3 ciasta. Do formy włożyć połowę jasnego ciasta, następnie ciemne ciasto i na koniec ponownie jasne.
Piec około 40 min. Przed wyjęciem należy sprawdzić patyczkiem. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.


Życzę Wam wszystkim wesołych Świąt, pełnych rodzinnego ciepła i spokoju.




09 marca, 2008

Cytrynowe Madeira cake




Madeira cake wg przepisu Jamesa Martina
Z moimi dodatkami oczywiście

Składniki:
175 g miękkiego masła
150 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
4 jajka
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Kilka kropel aromatu cytrynowego
4 łyżki mleka
Skórka starta z cytryny

Na custard:
4 łyżki custardu w proszku (to odpowiednik polskiego budyniu)
Sok z połówki cytryny
Skórka starta z cytryny
500 ml mleka
1 łyżka masła
3 łyżki cukru

Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik na temperaturę 190 st.
Masło i cukier utrzeć razem na puszystą masę. Jajka rozmieszać lekko, dodawać po jednym do masła, wciąż ucierając. Dodać cukier waniliowy, mleko, skórę z cytryny i aromat cytrynowy. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do reszty składników. Delikatnie wymieszać. Piec około 40 min. Następnie odstawić do wystudzenia.

W międzyczasie przygotować custard. 400 ml mleka wlać do rondla, dodać masło i cukier, doprowadzić do wrzenia. Proszek na custard rozmieszać z pozostałym mlekiem. Wlać do gotującego się mleka, mieszać, gotować około 2 min. Dodać sok z cytryny i skórę. Odstawić do przestudzenia.

Ciasto przekroić a 2 części. Przełożyć chłodnym custardem. Posypać cukrem pudrem i jeść.

pilaw z pieczarkami i imbirem


Ryżowy weekend dobiega końca
Dzięki niemu nowe 2 potrawy wchodzą na stałe do naszego menu, a kilka kolejnych czeka na testy.

Dziś postanowiłam zrobić pilaw z pieczarkami i imbirem jako dodatek do pieczonego kurczęcia.

Składniki na 6 porcji
300 ml namoczonego ryżu basmanti
3 cm kawałek korzenia świeżego imbiru, pokrojony w plasterki
1 cebula pokrojona drobno
2 przeciśnięte ząbki czosnki
250 g pieczarek pokrojonych w plasterki
Sól, pieprz, słodka i ostra papryka
Oliwa z oliwek
400 ml wody
1 łyżka posiekanych liści kolendry
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka garam masala

Przygotowanie
Oliwę rozgrzać w woku, podsmażyć cebulę z czosnkiem, na złoto, dodać pieczarki, smażyć około 3-4 min na małym ogniu, dodać przyprawy, imbir i ryż, smażyć około 1 min mieszając, wlać wodę. Przykryć pokrywką i dusić około 10 min, od czasu do czasu mieszając. Gdy woda wyparuje dodać kolendrę i pietruszkę, smażyć około 1 min. Wyłączyć ogień i przykryć. Potrawa powinna dochodzić jeszcze około 1 min. Świetnie pasuje do pieczonego kurczaka.


08 marca, 2008

Kurczak z ryżem i żółtymi warzywami



Postanowiłam upiec dziś dwie pieczenie przy jednym ogniu, a mianowicie przygotować jedna potrawę na dwa blogowe wydarzenia – yellow food z okazji Dnia Kobiet oraz z okazji ryżowego weekendu.
Po krótkim namyśle padło na kurczaka z ryżem i żółtymi warzywami. Szybko się go robi, smakuje wyjątkowo dobrze i wiem ze powtórzę go nieraz.


Kurczak z ryżem i żółtymi warzywami
Składniki na 4 bardzo głodne osoby:
1 puszka mleka kokosowego
½ cup wody ciepłej
350 g ryżu
Oliwa z oliwek
Sól,
2 ząbki czosnku
Łyżka natki kolendry
Łyżka natki pietruszki
1 cebula
5 pojedynczych piersi z kurczaka
Kawałek świeżego korzenia imbiru – ok. 2 cm
1 żółta papryka
1,5 cup kukurydzy mrożonej (ziarna)
3 jajka,
Pieprz
Przyprawa chińska 5 smaków
Ostra i słodka papryka,
Garam masala
Przyprawa do potraw tandori (w jej skład wchodzą: sól, kumin, musztarda, imbir, kolendra, cynamon, czosnek, papryka, chilli, seler, czarny pieprz, kozieradka)

Przygotowanie:
Kurczaka pokroić w kostkę ok. 1 cm wielkości, posypać kolendra, chińską przyprawą, przyprawą tandorii, pieprzem i startym świeżym imbirem, polać około 1 łyżką oliwy i zamieszać, odstawić na około 1 h.
Ryż przepłukać dwukrotnie pod zimną wodą. Wrzucić do garnka, zalać wodą i mlekiem kokosowym, doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować ok. 12 min, mieszając. Odstawić do wystudzenia.
Cebulę i czosnek obrać, pokroić drobno. paprykę przekroić, oczyścić z pestek i umyć. Pokroić w paseczki.
W woku rozgrzać około 1 łyżki oliwy, usmażyć cebulę i czosnek na złoto mieszając. Wyciągnąć z woka do miski. Następnie usmażyć paprykę i kukurydzę. Ważne jest żeby składniki podczas smażenia mieszać bardzo często. Usmażone paprykę i kukurydzę przełożyć do cebuli i wrzucić na rozgrzaną oliwę połowę mięsa. Mieszając smażyć na złoto. Przełożyć do warzyw i usmażyć resztę i dołożyć do reszty składników w misce. Dolać około łyżki oliwy do woka, mocno rozgrzać i usmażyć ryż partiami. Każdą usmażoną partię odkładać do miki. Następnie wrzucić wszystko ponownie do woka, mieszając smażyć około 1 min, dodać pietruszkę. Jajka rozbełtać z przyprawami. Zalać nimi zawartość woka. Smażyć około 1 min.
Podawać z sałatką z kapusty pekińskiej.

Pycha jest.

01 marca, 2008

Waniliowo migdałowe muffiny



Od kilku dni w lodówce czekał serek waniliowy do wykorzystania. Myślałam nad sernikiem, ale ostatecznie wygrał pomysł muffinków. Receptura powstawała w miarę dodawania składników. Jako że mam dobrą pamięć aczkolwiek czasami za krótką poprosiłam Krzyśka o notowanie tego, co dodaję do ciasta.
Muffinki wyszły cudownie waniliowe, z delikatnym posmakiem migdałów w tle, wilgotne i puszyste. Takie jak lubię.


Muffinki waniliowo migdałowe


Składniki na 6 dużych bądź 8 małych muffinek

2 cup mąki
1 tsp proszku do pieczenia
1/3 cup mielonych migdałów
2/3 cup cukru
1/3 cup oleju
1 jajko
1 cup serka waniliowego (ok. 250 – 300 g)
2 łyżki mleka
Kilka kropel aromatu waniliowego
Płatki migdałów do posypania

Wykonanie jak zawsze banalne
Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C. W misce wymieszać suche składniki, dodać mokre, połączyć. Napełnić formę muffinkową, posypać płatkami. Piec około 25 min. (sprawdzić patyczkiem)
Ostudzić i jeść.
Świetne na szybki podwieczorek

Oczywiście nie obyłoby się bez Krzyśkowej dopiski:
1 Krzyś do zapisywania składników
1 Agatek do ich mieszania.
;)

Smacznego


lody z orzechami czyli wykwintny deser na szybko



Miałam dziś ochotę na lody, ale ze za oknem szaro i buro to do lodów konieczny ciepły dodatek. Padło na prażone orzechy z pokruszonymi herbatnikami.
Prosto, szybko i elegancko. A jak smakuje przekonajcie się najlepiej sami.


Składniki
Na każdą osobę potrzeba:
2 gałki lodów najlepiej waniliowych lub karmelowych
2 herbatniki
3 czubate łyżki orzechów (ja użyłam mieszankę orzechów włoskich, pecan, laskowych, macadmia, brazylijskich, nerkowców i migdałów)


Przygotowanie:
Rozgrzać patelnię, wsypać na nią orzechy, przykryć i prażyć na małym ogniu ok. 3-4 min, mieszając się od czasu do czasu.
Herbatniki włożyć do woreczka, zgnieść je wałkiem lub tłuczkiem (wyobrażanie sobie, że to głowa bądź inna część ciała kogoś, kto nas denerwuje jest jak najbardziej wskazane).
Patelnię z orzechami ściągnąć z palnika, wsypać herbatniki, wymieszać, odstawić (niech herbatniki przejmą ciepło od orzechów).
Lody nałożyć do pucharka, posypać orzechami, i to tyle. Mówiłam, że prosto, a jak smakuje