20 kwietnia, 2008

Pierś z kurczaka z czosnkowo ziołowym serkiem


Ostatnimi czasy testuje nowe pomysły na szybkie dania.
Jednym z nich jest kurczak nadziewany serkiem czosnkowo – ziołowym z boczkiem.
Danie to zostało zainspirowane potrawą, jaką jadłam niedawno podczas lunchu w jednym z pobliskich hoteli.


Składniki na 2 osoby:
2 piersi z kurczaka
2 łyżki serka typu philadelphia
1 ząbek czosnku
1 łyżka świeżych posiekanych ziół (ja dałam rozmaryn, bazylie, , szczypiorek i miętę)
2 plasterki boczku
1 łyżka oliwy
Sól, pieprz, zioła prowansalskie

Przygotowanie:
Naciąć mięso, robiąc w każdej piersi kieszonkę. Natrzeć kurczaka przyprawami. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z serkiem i ziołami. Do każdej z kieszonek włożyć po łyżce serka, owinąć każdą z piersi boczkiem, ułożyć w żaroodpornym naczyniu spryskać oliwą, zapiekać po przykryciem ok. 20 min. Następnie ściągnąć pokrywkę i podpiec jeszcze 10 min aż boczek się zarumieni.

Można również zastąpić świeże zioła suszonymi – wystarczy wtedy ½ łyżeczki.
Ewentualnie można użyć gotowego serka z ziołami i czosnkiem.
Mięso jest delikatne i soczyste.

Smacznego




2 komentarze:

cudawianki pisze...

wyglada bardzo smacznie, a te rozyczki z puree (??) sliczniutkie :-)

Anonimowy pisze...

To musi być pyszne!