04 listopada, 2007
Moje ulubione danie
Wczoraj zamieściłam przepis na ryż, dziś czas na danie główne.
Moje ulubione jedzenie, a mianowicie bitki z sosem grzybowym. Danie proste, nie wymaga zbytniej uwagi i przede wszystkim rozpływające się w ustach. Przyznaję się bez bicia zawsze wylizuję talerz po nim.
A co na to cudo potrzeba?
5 pieczarek dość dużych
Garść namoczonych suszonych grzybów
Duża cebula
5 plasterków ok. 1 cm grubości polędwicy wieprzowej
Sól, pieprz
Papryka słodka i ostra,
Zioła prowansalskie
2 łyżki mąki
0,5 litra bulionu
2 łyżki gęstej śmietany
Olej do smażenia
Przygotowanie:
Wszystkie przyprawy za wyjątkiem soli wymieszać. Natrzeć nimi mięso, odstawić na pół h.
W międzyczasie obrać i pokroić na ósemki pieczarki a namoczone grzyby drobno posiekać. Wodę z moczenia należy zachować dolewa się ja później do mięsa.
Cebulę obrać i pokroić, jak kto lubi. Olej rozgrzać w garnku – ja używam takiego z podwójnym dnem. Mięso podsmażyć z obu stron na lekko złoto, dorzucić cebulę, wymieszać. Gdy się lekko zeszkli dodać pieczarki i grzyby. Podsmażyć jakieś 2-3 min od czasu do czasu lekko mieszając. Podlać wodą z grzybów i bulionem. Zostawić do duszenia na około 30 min. Dodać soli.
Po upływie tego czasu sprawdzić czy mięso jest miękkie. U mnie było dość twardawe, więc dusiłam ok. 20 min jeszcze. Gdy mięso zrobiło się miękkie dodałam śmietanę wymieszaną z mąką i kilkoma łyżkami ciepłej wody. Wlałam to do mięsa i mieszałam. Gdy się zagotowało dosypałam koperku i pietruszki wyłączyłam. Podawałam z ziemniakami i surówką. Było genialne :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
8 komentarzy:
slicznie wygladaja te Twoje poledwiczki, nic dziwnego,ze wylizujesz talerz ;-)
pozdrawiam
Oj i znowu cos dla mnie. Suuuper!!!
Mmmm, jaki wspanialy polski smak!! Ja zwykle je robię z wolowiny, ale muszę wypróbować wieprzowe w Twojej wersji.
Mam nadzieje ze bedzie Wam smakowalo, ja sie przyznaje bez bicia, dzis znow powtorzylam je na obiad. Chwilowo jestem uzalezniona :)
Witam!
Faktycznie genialne to danie. U mnie bitki to jest specjalnosc mojej mamy ale bez sosu grzybowego. Wyprobuje z twoim sosem, jestem pewna ze bedzie dobre!
Danie wyśmienite, już wypróbowałam, nawet mój syn niejadek zajadał się na całego.
Pozdrawiam serdecznie.
Gagipa ciesze sie ze Wam smakowalo :) zwlaszcza ze synek jadl z apetytem :)
Agatko, jestes wspaniała. Masz głowę pełna swietnych pomysłów. Danie znakomite, przepyszne!
Prześlij komentarz