04 listopada, 2007

Moje ulubione danie



Wczoraj zamieściłam przepis na ryż, dziś czas na danie główne.
Moje ulubione jedzenie, a mianowicie bitki z sosem grzybowym. Danie proste, nie wymaga zbytniej uwagi i przede wszystkim rozpływające się w ustach. Przyznaję się bez bicia zawsze wylizuję talerz po nim.


A co na to cudo potrzeba?
5 pieczarek dość dużych
Garść namoczonych suszonych grzybów
Duża cebula
5 plasterków ok. 1 cm grubości polędwicy wieprzowej
Sól, pieprz
Papryka słodka i ostra,
Zioła prowansalskie
2 łyżki mąki
0,5 litra bulionu
2 łyżki gęstej śmietany
Olej do smażenia

Przygotowanie:
Wszystkie przyprawy za wyjątkiem soli wymieszać. Natrzeć nimi mięso, odstawić na pół h.
W międzyczasie obrać i pokroić na ósemki pieczarki a namoczone grzyby drobno posiekać. Wodę z moczenia należy zachować dolewa się ja później do mięsa.
Cebulę obrać i pokroić, jak kto lubi. Olej rozgrzać w garnku – ja używam takiego z podwójnym dnem. Mięso podsmażyć z obu stron na lekko złoto, dorzucić cebulę, wymieszać. Gdy się lekko zeszkli dodać pieczarki i grzyby. Podsmażyć jakieś 2-3 min od czasu do czasu lekko mieszając. Podlać wodą z grzybów i bulionem. Zostawić do duszenia na około 30 min. Dodać soli.
Po upływie tego czasu sprawdzić czy mięso jest miękkie. U mnie było dość twardawe, więc dusiłam ok. 20 min jeszcze. Gdy mięso zrobiło się miękkie dodałam śmietanę wymieszaną z mąką i kilkoma łyżkami ciepłej wody. Wlałam to do mięsa i mieszałam. Gdy się zagotowało dosypałam koperku i pietruszki wyłączyłam. Podawałam z ziemniakami i surówką. Było genialne :)

8 komentarzy:

Anonimowy pisze...

slicznie wygladaja te Twoje poledwiczki, nic dziwnego,ze wylizujesz talerz ;-)
pozdrawiam

Malgorzata pisze...

Oj i znowu cos dla mnie. Suuuper!!!

Agnieszka pisze...

Mmmm, jaki wspanialy polski smak!! Ja zwykle je robię z wolowiny, ale muszę wypróbować wieprzowe w Twojej wersji.

Agatha pisze...

Mam nadzieje ze bedzie Wam smakowalo, ja sie przyznaje bez bicia, dzis znow powtorzylam je na obiad. Chwilowo jestem uzalezniona :)

Anonimowy pisze...

Witam!
Faktycznie genialne to danie. U mnie bitki to jest specjalnosc mojej mamy ale bez sosu grzybowego. Wyprobuje z twoim sosem, jestem pewna ze bedzie dobre!

gagipa pisze...

Danie wyśmienite, już wypróbowałam, nawet mój syn niejadek zajadał się na całego.
Pozdrawiam serdecznie.

Agatha pisze...

Gagipa ciesze sie ze Wam smakowalo :) zwlaszcza ze synek jadl z apetytem :)

martyna pisze...

Agatko, jestes wspaniała. Masz głowę pełna swietnych pomysłów. Danie znakomite, przepyszne!