Dziś będą aż trzy przepisy i menu na następny tydzień. Miałam w planach pisać notkę codziennie, ale jakoś dni uciekają mi na porządkowaniu nowego domu, załatwianiu masy spraw związanych z przeprowadzką no i nauce do zbliżających się egzaminów.
W każdym bądź razie dziś przepisy na placki ziemniaczane, kurczaka marengo i na deser pastelowy.
Odkąd pamiętam placki ziemniaczane były jednym z moich ulubionych dań, zwłaszcza, gdy dodatkiem do nich był sos grzybowy.
Sos grzybowy przygotowuje podobnie jak w tym przepisie http://saurelin.blogspot.com/2007/11/moje-ulubione-danie.html, tyle, że bez mięsa.
Na przygotowanie porcji dla 2 bardzo głodnych osób potrzeba:
Ok. 10 średnich ziemniaków
1 cebula
1 łyżka mąki
1 jajko
Sól
Pieprz
Przyprawa pikantna do grilla
2 łyżki posiekanej drobno kapusty kiszonej
Olej do smażenia
2 łyżki natki pietruszki
Przygotowanie:
Ja idę na łatwiznę, że tak to określę. Do malaksera wrzucam mąkę, jajko, przyprawy, pietruszkę i kapustę. Miksuję razem. Cebulę kroję drobno, podsmażam na łyżce oliwy i dodaję do zmiksowanej masy. Ziemniaki ścieram na drobnej tarce (oczywiście używając malaksera). I potem smażę. Podaję z sosem grzybowym i ogórkami kiszonymi.
Pychota.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz