15 maja, 2008
Kokosowy ananas z truskawkami
Ostatnio ciągle mam ochotę na desery. Oczywiście jest to wina truskawek. Uwielbiam je i mogę je jeść na tony. Bardzo często wymyślam różne desery z truskawkami.
Jeden z nich powstał na bazie zalegającej lodówkę połówki ananasa.
Kokosowy ananas z truskawkami i bitą śmietaną
Składniki na 3 osoby:
½ świeżego ananasa
200 ml śmietany kremówki
5 łyżek likieru kokosowego
6 truskawek
2 łyżki cukru kryształu
1 łyżka cukru pudru
Czekolada do dekoracji
Rurki do dekoracji
Przygotowanie
Do rondla bądź głębokiej patelni wlać likier i cukier kryształ. Wymieszać wszystko i podgrzewać na wolnym ogniu. Ananas obrać i pokroić na plasterki. Włożyć do gotującego się syropu i dusić ok. 10 min. W międzyczasie ubić śmietanę z cukrem pudrem. Umyć truskawki i pokroić w plasterki. Na talerzach ułożyć plasterki ananasa, polać pozostałym z duszenia syropem. Na ananasie położyć 1-2 łyżki bitej śmietany, udekorować truskawkami, czekoladą i rurkami.
Kokosowy posmak ananasa cudownie komponuje się z truskawkami. Po prostu niebo w głębie.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
5 komentarzy:
Wyglada pysznie, myslisz, że ananas z puszki też mógłby być?
Mysle ze mozesz sprobowac :) deser jest przepyszny, moi panowie dzis zlozyli zamowienie na powtorke
Pysznie i kolorowo. Wypróbuję na pewno.
Good menu and good food.
thank you
Your blog keeps getting better and better! Your older articles are not as good as newer ones you have a lot more creativity and originality now. Keep it up!
And according to this article, I totally agree with your opinion, but only this time! :)
Prześlij komentarz