15 maja, 2008

Kokosowy ananas z truskawkami



Ostatnio ciągle mam ochotę na desery. Oczywiście jest to wina truskawek. Uwielbiam je i mogę je jeść na tony. Bardzo często wymyślam różne desery z truskawkami.
Jeden z nich powstał na bazie zalegającej lodówkę połówki ananasa.


Kokosowy ananas z truskawkami i bitą śmietaną

Składniki na 3 osoby:
½ świeżego ananasa
200 ml śmietany kremówki
5 łyżek likieru kokosowego
6 truskawek
2 łyżki cukru kryształu
1 łyżka cukru pudru
Czekolada do dekoracji
Rurki do dekoracji

Przygotowanie
Do rondla bądź głębokiej patelni wlać likier i cukier kryształ. Wymieszać wszystko i podgrzewać na wolnym ogniu. Ananas obrać i pokroić na plasterki. Włożyć do gotującego się syropu i dusić ok. 10 min. W międzyczasie ubić śmietanę z cukrem pudrem. Umyć truskawki i pokroić w plasterki. Na talerzach ułożyć plasterki ananasa, polać pozostałym z duszenia syropem. Na ananasie położyć 1-2 łyżki bitej śmietany, udekorować truskawkami, czekoladą i rurkami.

Kokosowy posmak ananasa cudownie komponuje się z truskawkami. Po prostu niebo w głębie.



5 komentarzy:

negresca pisze...

Wyglada pysznie, myslisz, że ananas z puszki też mógłby być?

Agatha pisze...

Mysle ze mozesz sprobowac :) deser jest przepyszny, moi panowie dzis zlozyli zamowienie na powtorke

Anonimowy pisze...

Pysznie i kolorowo. Wypróbuję na pewno.

david santos pisze...

Good menu and good food.
thank you

Anonimowy pisze...

Your blog keeps getting better and better! Your older articles are not as good as newer ones you have a lot more creativity and originality now. Keep it up!
And according to this article, I totally agree with your opinion, but only this time! :)