20 kwietnia, 2008
Pierś z kurczaka z czosnkowo ziołowym serkiem
Ostatnimi czasy testuje nowe pomysły na szybkie dania.
Jednym z nich jest kurczak nadziewany serkiem czosnkowo – ziołowym z boczkiem.
Danie to zostało zainspirowane potrawą, jaką jadłam niedawno podczas lunchu w jednym z pobliskich hoteli.
Składniki na 2 osoby:
2 piersi z kurczaka
2 łyżki serka typu philadelphia
1 ząbek czosnku
1 łyżka świeżych posiekanych ziół (ja dałam rozmaryn, bazylie, , szczypiorek i miętę)
2 plasterki boczku
1 łyżka oliwy
Sól, pieprz, zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Naciąć mięso, robiąc w każdej piersi kieszonkę. Natrzeć kurczaka przyprawami. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z serkiem i ziołami. Do każdej z kieszonek włożyć po łyżce serka, owinąć każdą z piersi boczkiem, ułożyć w żaroodpornym naczyniu spryskać oliwą, zapiekać po przykryciem ok. 20 min. Następnie ściągnąć pokrywkę i podpiec jeszcze 10 min aż boczek się zarumieni.
Można również zastąpić świeże zioła suszonymi – wystarczy wtedy ½ łyżeczki.
Ewentualnie można użyć gotowego serka z ziołami i czosnkiem.
Mięso jest delikatne i soczyste.
Smacznego
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
2 komentarze:
wyglada bardzo smacznie, a te rozyczki z puree (??) sliczniutkie :-)
To musi być pyszne!
Prześlij komentarz