08 marca, 2008

Kurczak z ryżem i żółtymi warzywami



Postanowiłam upiec dziś dwie pieczenie przy jednym ogniu, a mianowicie przygotować jedna potrawę na dwa blogowe wydarzenia – yellow food z okazji Dnia Kobiet oraz z okazji ryżowego weekendu.
Po krótkim namyśle padło na kurczaka z ryżem i żółtymi warzywami. Szybko się go robi, smakuje wyjątkowo dobrze i wiem ze powtórzę go nieraz.


Kurczak z ryżem i żółtymi warzywami
Składniki na 4 bardzo głodne osoby:
1 puszka mleka kokosowego
½ cup wody ciepłej
350 g ryżu
Oliwa z oliwek
Sól,
2 ząbki czosnku
Łyżka natki kolendry
Łyżka natki pietruszki
1 cebula
5 pojedynczych piersi z kurczaka
Kawałek świeżego korzenia imbiru – ok. 2 cm
1 żółta papryka
1,5 cup kukurydzy mrożonej (ziarna)
3 jajka,
Pieprz
Przyprawa chińska 5 smaków
Ostra i słodka papryka,
Garam masala
Przyprawa do potraw tandori (w jej skład wchodzą: sól, kumin, musztarda, imbir, kolendra, cynamon, czosnek, papryka, chilli, seler, czarny pieprz, kozieradka)

Przygotowanie:
Kurczaka pokroić w kostkę ok. 1 cm wielkości, posypać kolendra, chińską przyprawą, przyprawą tandorii, pieprzem i startym świeżym imbirem, polać około 1 łyżką oliwy i zamieszać, odstawić na około 1 h.
Ryż przepłukać dwukrotnie pod zimną wodą. Wrzucić do garnka, zalać wodą i mlekiem kokosowym, doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować ok. 12 min, mieszając. Odstawić do wystudzenia.
Cebulę i czosnek obrać, pokroić drobno. paprykę przekroić, oczyścić z pestek i umyć. Pokroić w paseczki.
W woku rozgrzać około 1 łyżki oliwy, usmażyć cebulę i czosnek na złoto mieszając. Wyciągnąć z woka do miski. Następnie usmażyć paprykę i kukurydzę. Ważne jest żeby składniki podczas smażenia mieszać bardzo często. Usmażone paprykę i kukurydzę przełożyć do cebuli i wrzucić na rozgrzaną oliwę połowę mięsa. Mieszając smażyć na złoto. Przełożyć do warzyw i usmażyć resztę i dołożyć do reszty składników w misce. Dolać około łyżki oliwy do woka, mocno rozgrzać i usmażyć ryż partiami. Każdą usmażoną partię odkładać do miki. Następnie wrzucić wszystko ponownie do woka, mieszając smażyć około 1 min, dodać pietruszkę. Jajka rozbełtać z przyprawami. Zalać nimi zawartość woka. Smażyć około 1 min.
Podawać z sałatką z kapusty pekińskiej.

Pycha jest.

1 komentarz:

zorra vom kochtopf pisze...

Yummie, looks delicious.

Thank you for your participation in IWD.