Oto ja:

Moje zdjęcie
Robertstown, co. Kildare, Ireland
Working mum of amazing girl, wife of great husband and typical Capricorn

13 października, 2007

Muffinki




Przyszedł weekend, czyli czas na upieczenie czegoś. Źle mi gdy w domu nie unosi się zapach ciasta i gdy w przypływie głodu nie mogę zaspokoić go własnego wykonania łakociem. W tym tygodniu zdecydowałam się na coś prostego, co nie stworzy problemów choremu osobnikowi jak ja.

Wybór padł na przepis z jednego z moich ulubionych kulinarnych magazynów: Easy Food. Potrawy w nim podawane są proste, smaczne, łatwe do przygotowania i przede wszystkim tanie.

Wprowadziłam pewne modyfikacje, dlatego podam wersję, w jakiej ja go wykonałam, zaznaczając w nawiasach jak wyglądało to w oryginale.
Mi wyszło 16 średniej wielkości babeczek


Muffinki z rodzynkami i płatkami owsianymi

(W oryginale są żurawiny, za którymi ja nie przepadam, dlatego zamieniłam je na rodzynki (sułtanki) moczone w alkoholu.)

225 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g brązowego cukru (w oryginale było 150 g golden caster sugar ale wg mnie byłyby za słodkie)
2 czubate łyżki płatków owsianych
200 g rodzynek sułtanek namoczonych w whisky ( w oryginale jest 100 g żurawin)
Starta skórka z jednej pomarańczy
1 jajko
200 ml mleka ( w oryginale 225)
80 g roztopionego masła ( w oryginale 50 g)
Dodatkowo dodałam cukier waniliowy.

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 st C, przygotować formę na muffiny.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, cukier waniliowy, płatki owsiane i zamieszać.
Masło, mleko i jajko wymieszać razem. Wlać do suchych składników, dodać odsączone rodzynki i energicznie wymieszać, tylko do połączenia składników
Nakładać łyżką do foremek. Piec ok. 20 min (do zbrązowienia)

Bardzo mi one zasmakowały i jestem pewna, że będę do nich wracać





Brak komentarzy: