11 października, 2008

Krem ziemniaczany z wędzonym boczkiem

Ziemniaczany Tydzień część II 3-12.X.2008

Uwielbiam ziemniaki. Często one goszczą na naszym stole. Z okazji Tygodnia Ziemniaczanego postanowiłam przygotować krem ziemniaczany z wędzonym boczkiem. Zupę tą jadłam pierwszy raz w Irlandii 3 lata temu w małej knajpce podczas lunchu. Szukałam długo tego smaku i na chwilę obecną nieskromnie powiem, że jest lepsza od pierwowzoru. Na chwilę obecną jest to mój pewniak, gdy spodziewam się gości na lunchu. Ta zupa nie zawiodła mnie jeszcze ani razu.


Składniki:
500 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę,
150 g marchewki, obranej i pokrojonej w krążki,
2 czubate łyżki posiekanej natki pietruszki,
2 łyżki oliwy
400 g wędzonego boczku
1,5 lira bulionu warzywnego
Sól, pieprz, słodka i ostra papryka
2 ząbki czosnku ( w łupinach)
Pół łyżeczki soku z cytryny

Przygotowanie
Oliwę rozgrzewam w garnku, wrzucam do niej ziemniaki, marchew i czosnek. Smażę mieszając około 10 min. Następnie wyciągam czosnek, a do warzyw wlewam bulion, doprawiam i gotuję około 20 min na małym ogniu. W międzyczasie boczek kroję w paski lub kostkę i podsmażam aż jest chrupiący. Gdy ziemniaki są miękkie miksuję je żyrafą, dodaje sok z cytryny, natkę oraz boczek. Mieszam, doprowadzam do wrzenia i podaję. Cudownie smakuje z pieczywem czosnkowo ziołowym.




5 komentarzy:

Anonimowy pisze...

Z tym chlebkiem tam nizej napewno nie zawiedzie nikogo :))
Pozdrawiam!

Anonimowy pisze...

Muszę taką zupę ugotować, bo zachęcająco wygląda, a dawno już nie gotowałam żadnego kremu.
Zaciekawiła mnie ta żyrafa do ubijania, co to takiego? Pewnie jest to coś, co znam, ale pierwszy raz widzę taką nazwę.

Agatha pisze...

Edysiu zyrafa to blender :)

Anonimowy pisze...

a na ile osob ten przepsik wystarczy? tak mniej wiecej? bo nie mam rozeznania tak po ilosci skladnikow;-)

Agatha pisze...

mi to wystarczylo na 4 porcje okolo 300 - 350 ml miseczki