07 grudnia, 2008
Pizza na cienkim cieście
Ta notka będzie z dedykacja – dla Ani i Gawła – powodzenia na Antypodach.
2 tygodnie temu byliśmy na parapetówce u Lidki. Z tej okazji przygotowałam pizze na cienkim cieście bazując na przepisie Marghe z CinCina i tiramisu wg. Kevin’a Dundon.
Ani tak bardzo smakowały obie potrawy, że zdecydowałam się podać oba przepisy tu i zadedykować jej.
Pizza na cienkim cieście wg Marghe:
http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=11613
400 g mąki (ja uzywam 100 g pszennej razowej i 300 g pszennej chlebowej)
25 g drożdzy
250 ml wody (ja daje 100 ml mleka i 150 ml wody)
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy
1 łyżka ziół
Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczam w mleku z cukrem i 2 łyżkami mąki. Odstawiam na chwilę. Do maszyny kolejno wrzucam - wodę, rozpuszczone drożdże, oliwę, mąki, zioła i sól. Włączam wyrabianie w maszynie i tyle. Program trwa ok. 1,5 h.
Nagrzałam piec do 230 zt. Następnie podzieliłam ciasto na 2 części, delikatnie rozwałkowam, położyłam na cieście sos pomidorowy, mozzarelle, ser edamski, pepperoni, pieczarki, kukurydze, pokrojona w kostkę szynkę i posypałam ostrą papryką i pieprzem. Piekła się około 15- 20 min.
A jaka dobra wyszła.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
3 komentarze:
Aj! Aj! Ale bym się wgryzła! Pięknie wygląda Agatko! :)
Dzieki :)
Uwielbiam to ciasto - zawsze gdy mam ochote na pizze je robie :)
a ze mozzarella w domu zawsze jest ;-)
i przestalam sie przejmowac dieta to robie ja dosc czesto (min 2 razy w miesiacu ;-) )
Agatko, pięknie Ci wyszła.
Przyrumieniona jak należy
ps. Dziękuję :)
Prześlij komentarz