Gdy zobaczyłam pierwszy raz to ciasto wiedziałam ze niedługo zagości na naszym stole. Zresztą entuzjazm Krzyśka co do zdjęć zamieszczonych na blogu u Eli był tak wielki, że musiałam je przygotować. Za zgodą Eli z bloga My best ford podaję przepis tu.
http://mybestfood.blogspot.com
Podam w wersji takiej, w jakiej ja wykonałam – wprowadziłam drobne zmiany
Superszybkie ciasto czekoladowe z gruszkami
- 120g miękkiego masła
- 8 łyżek cukru
- 3 jajka
- 10 łyżek maki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 300 g gruszek z puszki
- 2 łyżki ciemnego kakao
- ½ tabliczki czekolady gorzkiej
- 1 tabliczka czekolady mlecznej
Rozpuścić mleczną czekoladę. Ja zrobiłam to na parze. Masło utrzeć na gładką masę z cukrem. Cały czas ubijając dodać po kolei jajka, a następnie mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać ostudzoną czekoladę mleczną i posiekaną czekoladę gorzką. Przełożyć ciasto do tortownicy, ułożyć na wierzchu gruszki pokrojone w cząstki. Piec przez ok. 45 minut w temp. 180 stopni. Wierzch posypałam cukrem pudrem.
Ciasto jest rewelacyjnie cudowne. Elu niezmiernie Ci dziękuję.
Przepraszam za jakość zdjęcia. Niestety chwilowo mam tylko aparat w telefonie. Na szczęście moje męczarnie powinny się skończyć za kilka tygodni.
7 komentarzy:
mniam!:)
Piękne i apetyczne! Mniam, mniam :)
Przypominam o karnawale na Barze - dziś/jutro musimy podać kolejne pytanie skoro wygrałyśmy poprzedni:) Pozdrawiam!
Pycha!
Gruszki i czekolada to świetne połączenie :)
Witam!
Zastanawia mnie nie uwzglednienie ilosci rabarbaru oraz czekolady, prosze o jak najszybsza odpowiedz z ilosciami powyzszych skladnikow.
Napisala pani 'tabliczka czekolady' z doswiadczenia wiem ze sa 100g or 200g, a jest to nie mala roznica.
Z gory dziekuje
Droga Gosiu
jaki rabarbar?
a co do czekolady to uzywam standardowych tabliczek 100 g
rabarbar do placka z rabarbarem
dziekuje
Prześlij komentarz